Политика за колачиња

КОНТРОЛОР 
Јус МБ, Ул. 1723 бр.24, Сарај, 1000 Скопје

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Колаче (cookie) е мала датотека со податоци што е зачувана на вашиот терминален уред. Тие се користат за анализа на интересот на корисниците за нашата веб локација и да ја направат полесна за користење.

КАКО ОВАА ВЕБ ЛОКАЦИЈА КОРИСТИ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Со користење на оваа веб локација, вие се согласувате за употребата на колачиња (cookies). Нашата политика објаснува какви колачиња (cookies) користиме, како ги користиме, како трети страни со кои соработуваме може да користат колачиња (cookies) на оваа веб локација, вашиот избор во врска со колачињата (cookies) и дополнителни информации за нив.

При вашето пристапување и користење на оваа веб локација, ние би можеле да поставиме повеќе датотеки за колачиња (cookies) во вашиот интернет-пребарувач.

Ние користиме колачиња (cookies) за следниве цели: да овозможиме одредени функции на оваа веб локација, да обезбедиме аналитика, да ги зачуваме вашите преференции, да дистрибуираме реклами, вклучително и целно рекламирање.

Ние користиме различни типови колачиња (cookies) за да овозможиме функционирање на оваа веб локација.

НЕОПХОДНИ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Може да користиме неопходни колачиња (cookies) за автентикација на корисниците и за да спречиме измама при користење на корисничките сметки.

PHPSESSID – Ќе се исчисти веднаш штом истече сесијата на пребарувачот или го затворите пребарувачот.

КОЛАЧИЊА (COOKIES) НА ТРЕТИ СТРАНИ

Покрај нашите колачиња (cookies), ние исто така би можеле да користиме разни колачиња (cookies) на трети страни за да ја објавиме статистиката за употреба на оваа веб локација, да дистрибуираме реклами на оваа веб локација, итн.

  • АНАЛИТИЧКИ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Со користење на аналитичките колачиња (cookies) собираме податоци за тоа кои делови од веб локацијата ги посетувате, заради подобрување на нејзината искуствена компонента. Преку овие колачиња (cookies) не собираме информации врз основа на кои би можеле да Ве идентификуваме.

  • ФУНКЦИОНАЛНИ КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Функционалните колачиња (cookies) овозможуваат нашата веб локација да запамети некои од Вашите подесувања и да обезбеди напредни персонализирани функции. Овие колачиња овозможуваат следење на Вашите активности на нашата веб локација.

_ga – се користи за идентификување на уникатни корисници и истекува по 1 година
_ga_R092Y21EM4 – поставено од Google Analytics за броење и следење на посети низ веб локацијата за статистички цели (анонимно), истекува по 1 година
1P_JAR - поставено од Google со цел да прибира статистика на посетеност и да следи стапки на конверзија, истекува по 30 денови
allowCookies – поставено од Јус МБ за да ги не се повторува известувањето за колачиња, истекува по 14 денови

БРИШЕЊЕ И СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Ако сакате да ги избришете колачињата (cookies) или да му наложите на вашиот интернет-пребарувач да ги избрише или да ги одбие колачињата (cookies), ве молиме посетете ги страниците за помош на вашиот интернет-пребарувач.

Сепак, би сакале да ве информираме дека доколку ги избришете колачињата (cookies) или одбиете да ги прифатите, можеби нема да можете да ги користите сите карактеристики што ги нудиме, можеби не ќе можете да ги чувате вашите преференции, и некои од нашите страници можеби не ќе може да бидат соодветно прикажани.

Со користењето на нашите веб-страници, вие се согласувате со користењето на овие колачиња (cookies) кои вашиот пребарувач ги прифаќа врз основа на вашите поставувања на пребарувачот. Сепак, можете да го поставите вашиот пребарувач да ве извести пред да ги прифати колачињата (cookies), да ги прифаќа или да ги одбие само одредени колачиња (cookies) или да ги одбие сите колачиња (cookies). Освен тоа, можете во секое време да ги избришете колачињата (cookies) од вашиот hard disk.

Во поголемиот број прелистувачи можете генерално да спречите користење на колачиња (cookies), со што понатаму поединечно за секоја веб локација можете да ги поставувате вашите преференци. Притоа, можно е некои веб страни или нивни делови да не функционираат.

ПРИВАТНОСТ

Јус МБ ја почитува приватноста на секое лице кое ги посетува неговите веб-локации. Која било информација којашто е добиена за вас ќе се искористи за да се исполни која било услуга што ќе ја побарате, за да ве информираме за новостите, а и за да го унапредиме начинот на којшто ве опслужуваме. Сите информации кои се запишуваат во колачињата (cookies) ќе се користат исклучиво за потребите на web услугата или за статистички потреби и тоа на начин на кој вашата приватност нема да биде загрозена. Доколку вашите лични податоци треба да бидат запишани во колачињата (cookies), тоа ќе биде со ваша претходна согласност.

Секоја промена на Политика на колачиња, ќе биде објавена на оваа веб локација.